INTERVJU MED TOTALITÄR
-------------------------------

Tjenare, vad har ni för er nu förtiden??
Som band betraktat så gör vi inte så mycket för tillfället. Vi brukar ju inte hålla på och repa och sådär... däremot så släpps vårt nya album "Ni måste bort!" här i dagarna av Finn Records (redan släppt). 19 nya låtar som vi spelade in i december. En skiva vi är jävligt nöjda med. "Multinationella mördare", vår första EP från 1987, släpps snart i USA vilket vi tycker är jävligt kul eftersom den varit slutsåld i 9 år. En split EP kommer snart ut i Tyskland, och vi är med på två nya samlingsplattor också. Jag tror aldrig så mycket varit på samtidigt, vilket känns lite kufiskt med tanke på att vi själva är så inaktiva.

Berätta lite om dom nya skiverna, kommer "Ni måste bort!" att låta som eran senaste skiva? Kommer nypressen av "Multinationella Mördare" finnas tillgänglig i sverige?
"Ni måste bort!" är inte någon musikaliskt sett större avvikelse ifrån de andra två plattorna vi spelat in på denna sida av 90-talet. I vilket fall som helst så är det upp till lyssnarna att avgöra hur den låter. EPn som släpps i Tyskland kommer att innehålla 2 gammla inspelningar plus en låt från "Ni måste bort!" plus en låt från en samlings-skiva. "Multinationella mördare" kommer att säljas i genom oss. Priset är inte fastsällt än, men jag antar att vi tar ett standard pris.

Vad har ni för politiska åsikter?
Det är en alldeles för stor fråga för att ge några detaljerade svar på. Personligen så är jag en socialist med frihetliga drömmar och starka aversioner mot dogmer - oavsett var de kommer ifrån.

Det här med dogmer är det som gör mig tveksam till dom flesta föreningar, hur är det med dig? Är det inte väldigt lätt at bli dogmatiserad i dagens propaganda sammhälle med svartvita svar på allting?
Nja, med dogmer menar jag snarare fastställda politiska program som undanber sig kritik och ifrågasättande. När det gäller föreningar så har väl dessa oftast snarare endast sak-frågor på programmet, vilket väl i och för sig inte hindrar enkelspårigt tänkande. De svartvita svar du talar om är väldigt typiska för det eviga mediabruset som vi utsätts för. Det är väldigt lätt (och bekvämt) att låta sig förledas in i okunskap och förenklade sanningar om man okritiskt tar in det man matas med. Det gäller ju även våra texter, vilka ofta är propaganda på hög nivå.

Vad tycker du om punkare som knarkar och skiter i allt? Räcker det att skaffa kam och nitjacka för att bli punkare?
Om människor knarkar och skiter i allt så tycker jag att det verkar ganska tragiskt oavsett vilken musikstill de föredrar. Termer som "PUNK" beskriver för mig idag endast en sorts musikalisk inriktning, jag har nog personligen aldrig betraktat mig som "punkare" eftersom det är omöjligt att snärja individer i så oklara beteckningar. Däremot så finns det en hel del ideal som punkrörelsen en gång strävade efter och i dessa ideal så var nog inte kam och nitjacka de viktigaste kriterierna.

Har du varit med om att någon kallat dig för rasist?
Nu har jag funderat över denna fråga ganska länge och kommit fram till att jag inte kan minnas något tillfälle då jag blivit kallad rasist. Skulle möjligtvis vara i samband med att jag ibland uttrycker mig något kategoriskt om nordamerikaner och tyskar. Personligen tycker jag dock att det är tillåtet att ironisera om man sparkar uppåt och inte tvärtom.

Är du involverad in någon politisk förening?
Nej. Det innebär dock inte att jag inte engagerar mig i politiska frågor, något vi förövrigt gör så länge vi lever i ett samhälle, vare sig vi är medvetna om det eller inte.

Bojkottar du några företag? Visste du att det är Coca Cola som kom på jultomten med röda kläder och vitt skägg?
Kanske inte lika aktivt som jag gjorde för 10 år sedan. Jag försöker välja produkter efter min personliga dagsform och är inte låst i någon principiell hållning längre. Jag äter inte kött och väljer oftast andra varumärken än de största. Detta görs dock idag med full medvetenhet om att jag avgör dessa saker själv, detta är ingen dogm som jag skulle skämmas över att bryta, vilket jag även gör när det känns riktigt. Coca Colas jultomtes reklam är ju oslagbar reklam för julmust. (nej, för Coca Cola / drunkbastard)

Jag har hört rykten om att SONY utvecklar delar till kärnvapen, känner du till något om det?
Nej, det vet jag ingenting om. Dom flesta multinationella företagen bildar dock en slags armkedjor som löper mellan det som säljs i varje tobaks affär till den problematik som leder till svält i stora delar av världen. På den punkten har jag inte ändrat uppfattning alls.

Tycker inte du att det fanns mer glädje och energi i punk-scenen i mitten av 80-talet? Nu är det ju bara massa machos som fleskar omkring och säger Ei Leiki och dricker hemmagjort vin. (hmmm....ska jag säga=) /drunkbastard) (det var kanske lite väl fördomsfullt och överdrivet men du fattar kanske ändå vad jag försöker säga?)
Eftersom jag växte upp med punken under tidigt attiotal, dvs mina första ungdoms upplevelser var i samband med punk/punkspelningar, så är det ju ganska självklart att en massa av den glädje och energi jag då kände inte finns kvar för egen del. Den s.k. punkscenen har under de senaste 8-9 åren varit en ytterst liten del av mitt liv. Icke desto mindre så är väldigt många av mina vänner och en stor del av min personlighet präglad av denna s.k. "scen". Jag kan därför tycka att det ibland är lite vämjeligt att se så lite självkänsla och konstruktiv vilja hos många av dagens punkpublik. Det här vältrandet i spritromantik och destruktiv självförbrännelse är inte särskilt intressant för mig personligen.

Tycker du att det är fel att skrika Fight Back och krossa kapitalismen och sedan gå och köpa ett TV-spel av te x märket SONY (utan att påstå att SEGA är något familjeföretag -- till GVD punxen hehehe) och sedan kontinuerligt pumpa in pengar i deras multinationella företag genom att köpa spel och andra tillbehör

skapa sin egen livsfilosofi och utifrån den själva bedöma var gränserna går. Jag tror inte längre på en slags kriterier för "gott betende" som skapats utifrån som grund för förändring. Det finns en oerhörd mängd skapade behov som vi kontinuerligt tillfredställer på ett eller annat sätt - visst - enligt den utgångspunkten så är vi alla lurade. Å andra sidan så kan jag inte begripa hur jag skulle orka med att leva om jag som extrabörda ovanpå allt annat elände dessutom skulle bära med mig ett accelererande dåligt samvete för att jag lever och verkar i det samhälle jag av slumpen placerats i. Den som mår bra av att köpa "alternativa" TV-spel kanske ändå inte riktigt förstått problematiken sedd ur mitt perspektiv, å andra sidan, det kanske är jag som har fel?

Vad tycker du om att ett visst band som kallar sig för Rage Against The Machie (hur dom nu har mage att göra det när dom ligger och slickar SONYs fötter) har tagit ett porträtt på en viss frihetskämpe som ta mig fan inte fick pengar av multinationella företag, och sedan medvetet eller omedvetet gjort det till sin egen lilla komersiella symbol som nu så vackert pryder varenda RATM t-shirt som jag knappast tror säljs i syfte att stödja kampen mot ovannämnda företag...vad tycker du? Överdriver jag?
Jag vet ärligt talat inte om vilken "frihetskämpen" är. Är det Che Guevara? Rage Against The Machine må vara samhällskritiska men av naturliga skäl inte särskilt trovärdiga om de använder sig av socialistiska symboler för att tjäna pengar. Märk väl att jag inte vet särskilt mycket om ämnet ifråga eftersom jag inte gillar bandets musik och dessutom fått uppfattningen att deras politiska engagemang är väldigt ytligt när jag läst intervjuer med bandet. Det är egentligen ingen motsägelse att slåss mot maskinen inom maskinen själv - men det beror ju på vad man säger sig vilja uppnå. De stora skivbolagen är ingen bra plats att bedriva propaganda för sociala rättvisor och global medvetenhet enligt min åsikt.

Jag läste i Direkt Aktion nr 1 att Ung Vänster under nazi-demonstrationerna i Trollhättan, hade bildat en mänsklig kedja mella demonstranterna och nazisterna under parollen; Bekämpa nazismen utan våld. Har du några åsikter om detta enligt mig korkade och konstiga initiativ, jag tror knappast att nazisterna hade gjort detsamme för Ung Vänster, bekämpa vänstern utan våld...?
Nej det är väl ganska klart att fascister inte skulle tala om att bedriva propaganda utan våld. Våldet är ju en väsentlig drivkraft i den fascistiska ideologin. Det innebär å andra sidan inte att det utgör ett hållbart argument för att bete sig likadant. Jag har inte läst artikeln i fråga och vet inte någonting om vad som skedde i Trollhättan, men frågeställningen är ju inte direkt obekant. Oavsett hur man ställer sig i fråga om användandet av våld eller inte när det gäller bemötandet av fascister så får man aldrig glömma att våldet som sådant verkar som ett spridande virus som man ska passa sig noga för att acceptera. Den anarkistiska "rörelsen" borde kanske ibland lyssna lite mer till intellektet än känslan. Fascismen bygger på en aktiv anti-intellektualism med våldets stålbad som egenmål, detta faktum behöver inte leda till pacifism hos dess motståndare, men om våldet blir ett självtillräckligt sanningsserum så har man nära nog integrerat fascistiska ideal själv. Jag tror själv att en sund känsla bör bygga på ett intellektuelt förankrat resonemang, hos fascismen är den agressiva känslan utan eftertanke hörnstenen.

Visst hade Black Sabbath jävligt mycket mer genomtänkta och politiska texter än vad vissa av dagens band har. Te x Discard med sina nyskapande texter om krig och ond bråd död som vi aldrig sett förut, för att inte tala om namnet. Alla vet väl att krig är ett helvete, det behöver man väl inte läsa i en text för att fatta? fast vissa unga herrar utan hår och swastika på armen kanske skulle behöva det, men dom lyssnar väl knappast på Discard ändå. Det är bara en känsla jag har att bra texter är sällsynta idag...(tacka vet jag CRASS!!)
Visserligen så var väl just Discard ett band som var ett uttalat och medvetet Discharge-clown-skämt-band, men jag förstår ändå vad du är ute efter. Jag kan hålla med om att de flesta av dagens punk-band är mer eller mindre värdelösa textmässigt. Texterna kommer väl ganska ofta i 2:a hand, men det är väl en avspegling av de intentioner banden har, vad som är "bra" texter avgörs väl av var och en. Dock så tycker jag att de där anti-krigstexterna ofta tycks fylla en kliche´mall jämförbar med de gamla heavy metal bandens klichéer. det är väl ganska naturligt om man då vänder sig åt andra håll fär att utveckla sitt liv.

Tror du att den här macho-kämg trenden är på väg att dra över eller ska vi behöva dras med en massa sika äpärä skadade tuffingar som mest av allt önskar att dom kom från Finland och hette Jallo?
Jag vet inte och mitt engagemang i frågan är ärligt talat ganska svalt. Som individ har man ett val och mitt har sedan länge varit att engagera mig i det jag upplevt som intressant - den del av kängscenen du beskriver ligger inte i min intressesfär ärligt talat.

Band, människor, upplevelser som satt djupa spår i Totalitär?
Oj vilken stor fråga, här gäller det att vara selektiv. Eftersom du skriver "Totalitär" så får jag väl försöka ge något slags kolektivt svar. Bland de band som tidigt inspirerade oss till att börja spela så hör självklart Discharge och Crass. Kanske även svenska band som Asocial och Missbrukarna. Människor som satt djupa spår i bandet är väl först och främst Poffen, Andreas...

/ Denna intervju var tagen från The East End.