INTERVJU MÄ ULKIS, FRÅN 1990 UNGEFÄR......

Strebers bildades sommaren 1985. Första EPn, Ung och arg kom redan efter ett halvår för att under 1986 föl jas upp med en ny EP: På liv och död. Snart därefter kom en LP som heter Ur led är . . .

Asta Kask kopior! gnällde många och de tystnade inte när Micke från Asta Kask började i Strebers under 1987.

-Det var lite jobbigt när publiken ville höra Ringhals brinner (en av Asta Kasks låtar), säger Ulke, bandets gitarrist.

Micke var med i nästan två år och under den tiden hann Strebers att ge ut först en maxi, nämligen Öga för öga och sedan en EP; Bad boys behind bars. Sedan sprack Strebers och ur askan steg ett nytt band upp, Six Guns.

-Vi (Ulke och trummisen Johnny) spelade lite på skoj med en kille på bas som hette Ztikkan. Vi spelade lite Western influerat. Vi tänkte släppa en maxi med sex låtar, fast det visade sig att det var lika dyrt att släppa tre singlar. Så då släppte vi tre singlar istället och det är ju häftigare än att släppa en maxi.

Fortfarande finns det skulder kvar på de här tre singlarna. Six Guns hade bara en spelning ute, sedan sprack bandet. Strebers återuppstod med Johnny på trummor, Ulke på gitarr och sång och Zchnukko (Ztikkan alltså) som ny basist.

Nu har det kommit en EP, Flickan och kråkan, där Strebers gör en ny version på Mikael Wiehes låt Flickan och kråkan. Tydligen har Mikael Wiehe fått ett ex. av skivan. Han sa inget om själva låten, men tyckte att tecknaren hade gjort honom alldeles för tjock på omslaget.

Det har nästan hela tiden funnits en liten doft av folkmusik på Strebers skivor .

-Det började lite lätt på andra singeln. Från början var det en kul grej att stoppa in lite folkmusik. Sedan har det blivit mer och mer. Istället för solon och sånt där. Det kan bli lite enformigt med folkmusik i låtarna jämt. Nu har det blivit hela låtar folkmusik, också. Midsommarvisa (Från senaste EPn och den är även med på den nya LPn som heter I fädrens spår) har vi gjort själva. Gör man folkmelodi inspirerade låtar så låter det ju alltid som om det är snott. Det måste ju låta som något gammalt, annars låter det ju inte folkmusik!

Strebers har ett lite eget sätt att göra sina låtar på: Johnny skriver nästan alla texter. Därefter gör Ulke musiken och sedan tar de en text som passar, skriver om den lite om det behövs och sedan är låten klar. När det någon gång inte har funnits någon passande text har Ulke själv skrivit texten.

På den nya LPn, I fädrens spår, finns det ju en del låtar som har varit utgivna förut, på samlingsskivor.

-Vi tänkte att man kan ju lika gärna spela in dem igen och ge ut dem på en "egen" skiva. Gud hör bön, har Micke gjort tillsammans med mig. En gammal låt som aldrig kom med på någon skiva. Jag tror att alla låtar vi har gjort finns på skiva. Det värsta är ju att vi inte ens kan hälften av våra låtar. Så när folk skriker låtar på konserter så kommer vi inte ihåg dem. Vi har precis nyligen tränat in Atombombsförälskelsen, så att vi kan den.

Det är en av deras allra bästa låtar, tycker jag, som jag säkert tror att många vill höra när Strebers spelar.

Från den nya LPn tror jag att låten 39 Steg kommer att bli en låt som folk kommer att skrika efter, men även låtarna Makten & Härligheten, Tomma ord, Producera mera och Terrorbalans är starka låtar. 39 steg är en mycket bra låt som handlar om en dödsdömd mans väg till galgen.

Strebers skulle vilja släppa ytterligare en EP i år. De är mycket produktiva och varje skiva blir bara bättre och bättre.