HISTORIEN


Bandet bildades i Hofors Juni / Juli '91 av Anttila och Torro då deras respektive band lade ner verksamheten. eftersom dom behövde en trummis ringde dom till Jon, som efter lite tvekan ställde upp och repade då allting i hans dåvarande band gick segt. efter ett par repningar utan basist lurades Jimmy som ville spela gitarr, att hänga på sig basen.

Efter lite mer än en månads intensivt repande spelades första demon in "Ur Askan Ur Elden". Demon spelades in och mixades på 10 timmar i Megatone studion i Hofors.

Demon trycktes upp i 70 ex för att inte så många skulle bli liggande och skräpa, men dom sålde slut ganska fort och sålde fram till början av '93 då den slutade säljas runt 400 ex. Med en demokassett var det lättare att sprida namnet och det blev ett tiotal spelningar, mestadels i Gästriklands trakterna, men även ett par i Stockholm.

Sommaren '92 spelades den andra demon "Sanningen" in denna gång på cirka 20 timmar. Demon skickades till alla skivbolag dom hittade adress till och Beat Butchers hörde av sig och ville hjälpa Räkerna med försäljningen vilket dom också gjorde så den sålde ett par hundra mer än den första.

När Räkerna berättade för Beat Butchers att dom ville göra en E.P hörde dom (efter att ha sett Räkerna live några gånger) av sig och undrade om dom ville göra E.P'n på deras bolag. Dagen innan direktören Jojo Näslund ringde hoppade Jimmy efter mycket strulande av bandet. Detta var i December '92, två veckor innan Radioaktiva Räker skulle spela på Lucia Rocken i Gävle, den enda dom kunde komma på som skulle passa in i bandet var Dåglas som spelade gitarr och sjöng i nu nerlagda Död TV. Som tur var ville han gärna vara med, spelningen gick helt okej och Radioaktiva Räker kunde börja repa inför inspelningen av E.P'n.

Sista inspelningen Jimmy var med på var på Radioaktiva Räkers bidrag på samlings LP'n Really Fast som var den första och enda LP'n dom finns på. Dom repade in 3 nya låtar och "En Näve Hat" från "Sanningen" demon (som Beat Butchers krävde skulle vara med) och begav sig ner till Christian Edgrens studio Traxton Recording, som då låg i Täby utanför Stockholm. Detta var slutet av '92 / början av '93 nångång.

Medlemmarna i bandet hade knappt några egna instrument alls så dom lånade ihop lite prylar av kompisar och stack iväg. När dom kom dit och skulle börja spela in så höll gitarrerna inte stämningen riktigt men Christian hade en så det fixade sig. När dom hade lagt trummor och bas och skulle ställa in ett bra gitarr ljud så gick det bara inte på förstärkaren som Räkerna hade med sig, så det var bara att sticka hem. Christidoman fixade så att dom skulle få låna Curre i Coca Carolas Marshall stack till nästa helg. När gitarrerna var lagda och det var dags för sångpålägg så blev Torro sjuk, så det var bara att sticka hem igen, men E.P'n "Verkligheten" hann faktiskt komma ut i tid till Totalgalan i April (då Radioaktiva Räker skulle spela) precis som det var tänkt. E.P'n trycktes bara i ungefär 1300 ex och sålde ganska bra, så den tog slut nångång i början av '94, den går inte att få tag i längre, Anttila har inte ens ett eget exemplar.

1993 fick Radioaktiva Räker en jävla massa spelningar, dom gjorde nog en 25-30 stycken (lyckades till och med bli utslängda efter soundcheck i Mora, då dom gjorde det fatala misstaget att dela på en folköl i logen) och fick även vara med på Definitivt 50 Spänn 2, så dom bestämde med Beat Butchers att Räkerna skulle spela in en CD i slutet av '93, vilket dom också gjorde, men när det var dags att spela in hade dom inte tillräckligt många låtar för en full-längdare, men dom valde att spela in ändå och det blev mini CD'n "Labyrint" som blev en ganska så bra satsning, dom fick nog faktiskt 12 hela dagar i Traxton, men det hörs ju faktiskt också om man jämför med nånting Räkerna gjort tidigare.

Det krånglade en hel del som vanligt vid inspelningen, dom hade fortfarande inte haft råd att köpa riktiga instrument, men det lyckades dom lösa ganska smidigt den gången genom att låna prylar av alla dom kände. Att tillbringa 12 dagar i Stockholm var inga problem för Räkerna eftersom Jon och Torro var arbetslösa och Dåglas och Anttila gick i skolan. Skivan var tvungen att sälja i 500 ex för att gå ihop, men det gjorde den ganska fort och har idag sålt över 6000 ex. Skivan kom ut i Februari '94.

1994 gjorde Radioaktiva Räker också 25 - 30 spelningar, som dom tog sig till i sin nyinköpta Toyota Highace Buss - en 78 som dom köpte för 7000 spänn samt att dom spelade in CD-singeln "Bakom Spegeln" som var tänkt som en försmak till full-längds skivan som skulle komma ut i början av '95. Singeln spelades in på tre dagar under September, fem låtar till singeln och så gjorde Räkerna en nyinspelning av "Iskalla Drömmar" till Beat Butchers tio års jubileums skiva. Det var första gången Räkerna spelade in på sina egna prylar.

Singeln kom ut i November, dom gjorde ett gäng spelningar och började repa låtar till skivan. Dom började repa på "Ensam Vinner Krig", "Res Dig Upp" och "Taggar", som ändrades, gjordes om och höll på med i runt tre månader innan dom blev nöjda. När det blev dags att spela in skivan så hade dom alltså tre låtar så det var bara att avbeställa studion och preliminärboka längre fram, April '95.

I början av '95 ryckte Dåglas in i lumpen som malaj, (Jon och Anttila lyckades få frisedel) så det blev inte så mycket spela live det året, men dom hann väl med en 10 spelningar under första halvåret. En spelning fick Räkerna göra utan Torro, när dom hämtade upp honom på morgonen sa han att han hade ont i magen och inte kunde vara med.

När det började dra ihop sig mot April så fick dom ringa och avbeställa Traxton studion ännu en gång för dom hade bara kommit halvvägs i låtmaterialet, dom hade skitstora problem att få ihop låtar p.g.a. att dom inte ville göra en upprepning av "Labyrint", vilket hade varit det lättaste, men det hade inte varit det minsta roligt.

Efter sommaren tackade Radioaktiva Räker nej till alla spelningar (utom en anti rasist gala som dom tyckte dom borde ställa upp på. Dom gjorde den spelningen utan Torro, han kunde inte ta ledigt från jobbet.) för att kunna koncentrera sig på att få klart skivan. I Augusti bokade Radioaktiva Räker studio tid trots att dom var fyra-fem låtar kort, men dom hade två månader på sig så det tyckte dom att det borde dom fixa, och det gjorde dom också till slut. Några av låtarna repades in veckorna innan dom åkte till studion.

Dom spelade in grunderna 21-23/10 och 27/10-5/11 sång och mixning gjordes 11/12-17/12. Producerade gjorde som vanligt Christian Edgren, men den här gången var han med och ändrade och lade till. En låt togs bort så Anttila låste in sig på toaletten medan Torro lade gitarr och gjorde en ny låt - "Vindar" som dom egentligen tänkte ha riktiga trummor på, men när Anttila spelat in låten tyckte alla att det vore bäst att låta det vara som det var. Skivan som från början skulle heta "Förtryck" fick i stället heta "Res Dig Upp", och kom efter mycket krångel och tjafs om omslaget ut i början av Februari. Den släpptes tillsammans med Coca Carolas och Svart Snös skivor, så Räkerna hade gemensamt release party med dom på Studion i Stockholm. Dom fixade en fullstor buss som gick från Hofors. Det var helt packat med folk och alla var väl kanske inte helt nyktra. Han som ägde stället blev helt galen, och sa att Hoforsare var ett jävla pack och att Radioaktiva Räker aldrig mer skulle få spela där. Om det stämmer vet man inte riktigt än.

När skivan kom ut gjorde Radioaktiva Räker och Coca Carola en massa gemensamma spelningar under Februari och Mars som deras bokningsbolag fixade ihop. Efter det har dom tagit det ganska lugnt och bara gjort lite ströspelningar och repat på nytt material.

8 Juni 1996 spelade Räkerna i Sandviken, det var sista spelningen Torro gjorde med Radioaktiva Räker visade det sig senare. 3 Augusti 1996 var det sagt att dom skulle spela på Åland Peace Festival. Dom gjorde ett litet uppehåll efter Sandviken spelningen och bestämde att dom skulle börja repa i början av Juli. När Dåglas ringde Torro och sa att Radioaktiva Räker skulle repa så sa Torro att han inte kunde repa för att han hade jobbat så mycket. Med tanke på tidigare incidenter tänkte dom att det var lika bra att plocka in någon annan så länge, så vi skulle slippa bli en man kort när det var dags att åka. Den som ställde upp var en kompis till oss som heter Jimmy Petersson, som spelade trummor i Död TV, som Dåglas sjöng och spelade gitarr i innan dom la ner. Han och Dåglas delar lägenhet för tillfället.

För att slippa tjata sa Räkerna åt Torro att han skulle höra av sig när han ville repa, ingen Torro hörde av sig, så vi fortsatte repa med Jimmy. Torro hörde inte av sig innan Ålands spelningen heller, så Jimmy följde med. 25 Augusti 1996 och Torro hade ännu inte hört av sig och sagt hur han hade tänkt göra med bandet, så Jon fick lov att ringa och rakt på sak fråga om han skulle vara med eller inte. Dom diskuterade igenom saker och ting och kom i samförstånd fram till att det nog var lika bra att han slutade, så så blev det. Ny gitarrist i Radioaktiva Räker blev alltså Jimmy Petersson.

Räkerna har nyligen spelat in sin tredje fullängdare, "Döda mej inte så dödar jag inte dej". Den är färdigt inspelad men släpps inte förrän den 23:e Mars.