INTERVJUNämn det oundvikliga, historia, uppsättning eller annat som kan vara av värde om man inte har hört Operation tidigare.
Operation bildades vintern 95/96. Nuvarande medlemmar är Emil-sång, Eva-sång, Johan-gura, DM-trummor och Martin-bas. Peter har tyvärr lämnat oss, då han har flyttat till Umeå.

Har hört illasinnade rykten om att ni ska lägga av, detta stämmer väl för djävulen inte...?
Nej!!! Vi ska ej lägga ner. Vi håller på att repa in nya låtar så vi får väl se vad som blir av det.

Att spela musik med en sån tyngd och kraft som ni gör, är ni ju nästan ensamma om att göra i Sverige... Varför är det så, att så många rå-punk band bara kör nästintill halvt oseriösa texter. Samt varför är det så att Operation skiljer sig så mycket med alla andra band? Beror det på medlemmarna?
Det är ju alltid lättare att vara oengagerad än engagerad. Kommer det några band med oseriösa texter hänger folk på och sen blir det mode av skiten. Fast det håller väl på att ske en förändring nu. Varför göra tusen texter om att "bomber faller, blodet sprutar, människor dör, kriget är ett helvete" när det redan finns så många redan. Vi försöker skriva ingående texter och få med så mycket som möjligt om det ämne som texten tar upp.

I takt med att Kalmar Autonoma kom att bli Kalmar Autonoma-SUF, kanske man kan tänka sig att verksamheten förändrades? När man skriver texter i den stilen som ni gör, måste man vara på något speciellt humör?
Ideologiska texter utgår ifrån oss själva typ "Militant Kamp", "Alternativframtid", "Deras Val". Källan till "Shell - Profit Utan Gräns" är t.ex. Greenpeace, TT och Naturskyddsföreningen. Det är mycket aggressioner när man skriver texter om olika förtryck som djurförtryck, homofobi, sexism, rasism eller vad det nu kan vara. För att få ett solidariskt samhälle måste alla förtryck krossas...det är jävligt viktigt att ifrågasätta och kämpa emot samtliga förtryck.

Vilka fler band än ni finns det i Kalmar?
De andra punk o kängbanden som finns är 3-way cum, Kurt Olvars, Reaktor, Noisebastards, Besk.

Berätta om Homomilitia/Tolshock/Operation skandalen i höstas.
Homomilitia blev sena, jävlans otur för folk ville gärna se dem (eller menar du Jönköping?)

Ge oss en komplett beskrivning över hur 29 November kvällen blev, för oss som bommade den.
Massa folk som var ute på stan. Dessa hade tröttnat på att nazzar nitar upp dem hela tiden. Det var ett gäng snutar mellan oss och nazzarna, dom fick fly in på en pub! Polisbeskydd.

Vad tycker ni om trollpinnar?
Fick denna fråga i Snorbult Mag#1. Jag har aldrig smakat dem men de är säkert riktigt mumsiga.

Själv sitter jag för tillfället i skolfällan, i den vi tvingas konkurrera med varandra...och för dem som väljer att hoppa över skolan och inte skaffa sig någon utbildning finns det ju som bekant inte så många vägar att gå för. Man sitter helt enkelt fast och kan inte ta sig ur.
Ett bra alternativ är folkhögskola, konstigt formulerad fråga.

Är det inte svårt att typ förändra nedskärningar i barn/äldreomsorg med enbart utomparlamentariska metoder? Gillar ju inte att behöva säga det, men just dessa två frågor är det nog nästintill omöjligt att få igenom med bara flygbladsutdelningar...
Jo visst är det svårt men vi tror inte att man kan påverka parlamentet inifrån i och med att det styrs av en minoritet. Majoriteten måste ena sig för att kunna påverka parlamentet t.ex. genom generalstrejk och om det skulle ske har man ju ändå valt att ställa sig utanför parlamentet.

Förutom det som hände 29 November, har det skett fler konfrontationer med exempelvis naziskins?
Ja det har varit slagsmål och lite prylar.

Om Kalmar Autonoma-SUF fick chansen att ingå i Sveriges regering för en dag, skulle ni då ta den? OAS skulle nog grundligt diskutera igenom frågan!
Nej, vårt mål är inte att ta makt över andra. Men vi svarar för oss själva och vi vet ju inte vad dom andra i KA-SUF tycker.

Associera till:
Pelle Svanslös
Splatterfilmer från slutet utav 70-talet
En ledig dag på stranden.

Pelle Svanslös=Elake Måns
EMI=Profit och Sex Pistols (d.i.y not emi)
En ledig dag på stranden=Njuta av livet, pilsner.
Splatter=Dawn of the dead

DAGENS JEOPARDY!
Är den råaste utav alla Kalmar punx, vars efternamn blir REP baklänges.

Vem är alko-Per?

Ibland känner jag mig bara för risig! Allt suger helt enkelt så inåt helvete, är det i sådana situationer som det är legitimerat att ta till alkoholen? Övrig inställning till alkohol. Jag anser att man får gärna dricka men inte till någon annans bekostnad. Som anarkist ska man väl inte stödja en sådan destruktiv industri som alkoholindustrin? Det finns väl inget som skördar så många offer som alkoholen? Fast hembränt och annan signalvätska bör man väl intaga en viss försiktighet för?
Det är upp till var och en om man vill dricka alkohol. Det är dock inget bra medel att fly med fast det är lätt hänt. Man måste tro på sig själv fast det kan vara jävligt svårt ibland. Alkoholism bland revoltionärer är en seger för samhället.

Vem är det som svarar på dessa frågor? Hur kom ni in på det här med punk och hela karusellen?
DM, Martin och Johan.
Martin började lyssna på punk genom en klasskompis i femte klass. Johan började genom Martin. DM började lyssna i fyran -86. Det enda vi kan är att spela punk.

Har ni någon gång kommit in i den särskilda svackan då allt man gör känns helt meningslöst? Visst stämmer det att när man är i sådana banor, ska man fortsätta som man alltid gjort utav bara farten?
Jag håller med, vi har haft ett par svackor.

Trots Operations underbara stil, känns det som eran musik enbart cirkulerar inom Kalmar regionerna. DVS man ser sällan Operation stå omnämnt i några zines eller liknande? Håller ni er medvetet ganska anonyma i övriga Sverige?
Vi har gjort ca 15-20 intervjuer fast vi har inte fått tillbaka några zines knappt. Vi spelar gärna ute bara folk inte ringer en dag innan spelningen. För medlemmarna är utspridda i Kalmar, Hultsfred och GBG. Vi kostar reseersättning.

Har hört det ryktas om att Operation skulle ha en hemsida? Stämmer det? Och isåfall, vilken adress?
Jo vi har en hemsida som en kille i Åtvidaberg snickrat ihop åt oss, adressen är:
http://www.geocities.com/hollywood/hills/5096 Maila kan man göra till DM på subhumans76@hotmail.com
Tack till Daniel för hemsidan.

Vad gick ni ut högstadiet med för medelbetyg? Roligaste ämnet på den tiden?
DM: 3,1 Musik, Idrott, Kvarsittning.
Johan: 2,8 Inget.
Martin: 2,1 Matte och Idrott.

Speglar Operations texter av sig i Kalmar Autonomas verksamhet...bokstavligen som i exempelvis "Militant Kamp" med mera?
Kalmar Autonoma har än så länge bara pysslat med propaganda och civil olydnad. Som tur är har vi inte behövt använda militant kamp än. Det är inget som helst coolt att behöva använda våld mot andra individer, utan ett ont måste ibland.

Shell har fått en hel del vad de förtjänar av er kalmarhjon, men vilka mer företag finns det i Kalmar som gör staden till en skamfläck?
Scan, Pälsaffärer, McDonalds, Statshuset, Rikets Sal, Snuthuset, Flygplatsen för direkta resor till Turkiet.

Vart går gränsen om hur långt man kan gå i sin kamp...till och med lika långt som att döda människor...tänker på texten till "Militant Kamp".
Som texten till "Militant Kamp" beskriver det: Att om nöden kräver det, måste man ta livet av en förtryckare för att ge liv och mening åt de som förtrycks.

Vem är det som agerar lågstadie-fröken i Operation, dvs den som slår alla som kommer försent till repningarna på fingrarna etc?
Ingen, det handlar om respekt. Eftersom Eva bor i GBG och Emil i Hultsfred så måste vi dock planera ihop repningarna, men det gör vi alla tillsammans.

Vad har ni för kommande planer med Operation, privat med mera?
Operation: Fortsätta med vår pryl, spela in "Civil Olydnad" igen på EP. Fixa nya låtar till en LP. Martin kommer förmodligen flytta till GBG i höst, plugga. Johan kanske också flyttar. DM ska köpa skivor mm.

Är ni i Operation sådana som hakat på och läser Chomsky och liknande? Läser ni enbart politisk litteratur? Annars kan jag rekommendera boken "Mannen som kunde tala med hästar".
Näääää. Läser allt möjligt, ifrågasätt allt man läser.

Föds en människa ond tror ni, eller är det uppväxt miljön, anser ni som avgör om en människa ska bli sympatisk eller riktigt jävlig?
Miljön...!

Nu börjar det bli sent här! Är det något på gång i Kalmar??? Annars får jag väl tacka för den här gången...nåt att tillägga?
Spelningar är på gång, vet dock ej när, demos vet ej när, men det blir av. Tack för intervjuen!!! Köp gärna våra skivor, cd´n för 50:- och LP´n för 80:-. Priserna är inkl frakt.
OPERATION
Box 229
391 22 Kalmar

Obs: intervjuen tagen från: Alternativ-zine #3