Intervju med Martin i Diskonto

1. Sättning / historia?
Tja... Historien får bli kort. Vi bildades nån gång 92, tramsade lite & trasslade lite, 94 kom första inspelningen, resulterade i en demo som ingen har sett ens. Sen kom lite blandade singlar. Sen hoppade några medlemmar av, vilka ersattes med nya, och så spelades lite nya skivor in. Typ. Medlemmar just nu är jag (martin) på gitarr, Steffe på sång, Jonas på trumms & Danne på basen.

2. Hur skulle ni beskriva er musik för dom som aldrig hört er?
Rå, aggressiv hardcore av den gamla skandinaviska skolan.

3. Er nya 12" har nu släppts, vad har ni att säga om den?
Tja. Förutom att jag blev väldigt nöjd med den vad finns att säga. Klart argaste skivan hittills. 25 låtar (eller är det 26 tom?) totalmangel med en rätt furiös hastighet. Inspelat hos Jutte under några dar förra året, och ljudet är mycket rått & skramligt. Absolut inge metal på den vinylbiten inte. Beställ från mig eller CAF records. 50 pix kostar den.

4. Vad är era framtids planer?
Mangla mer hardcorepunk på skiva och scen. Våra personliga framtidsplaner är att.... ...äh. Jag har ingen framtid, varken jag eller bandet. Vem försöker jag att lura? Ny split EP ska spelas in iaf, och den ska delas med boråsfinnarna i Rajoitus. Den bör väl komma till slutet av sommaren på mitt och rajoitus-peges nystartade bolag "retard records" för rå hardcore. Band som vill släppa skivor kan skicka demos eller nåt.

5. Hur är responsen från utlandet? Får ni många spelningar utomlands?
Utomlands har väl responsen vart helt okej antar jag. Speciellt i USA. Vi har spelat mer utomlands än i sverige, den saken är klar, och länder som vi spelat i förutom Svedala är Polen, Tjeckien, USA, Kanada & Finland.

6. Vilken är den bästa spelning ni gjort och varför var den just bäst?
Svår fråga. Finns väl några stycken tycker jag. Kommer att tänka på en i Polen när vi spelade på ett ställe som vi inte trodde skulle ta mer än 30 pers. Det kom 80 och allt var kaos. Folk som hängde i takbjälkarna och pogade. Vansinnigt, precis som det ska vara. Annars är väl spelningen i Menomonie i USA kanske klar vinnare. Helt vansinnig spelning. Fylla & Kaos & trevliga människor. Destroy!-mandy på sång med en naken steffe såg rätt kul ut. Spelningen i Chicago var kul med eftersom det garanterat var första gången jag spelat i en bowlinghall.

7. Har ni några planer på att återutge Frigöra splitten?
Vi har tjatat och tjatat på Blurred rec att återutge den, men Frigöra har hittills vägrat. Detta är anledningen till att vi i fortsättningen undviker japanska bolag, allt ska vara så jävla limited, och vi vill inte ha det så, tvärtom ska det vara enkelt och framförallt billigt att få tag i skivor. Tvivlar starkt på att det kommer att pressas mer än de 1000 ex som finns. Tyvärr.

8. Har ni några spelningar i sverige, isf vart?
Inga bokade. Jo förresten, en, i Ockelbo på en antirasistfestival förtsa helgen i Juli. Annars ingenting, vilket är tråkigt eftersom vi tycker mycket om att spela live, och lite om att repa & sånt. Det är på en scen det är kul att spela! Boka oss!

9. Vad är det bästa enligt er man kan kröka på?
Folköl. Svagast (=man blir inte för full & gör bort sig för mycket) och godast.

10. Vilka är era egna favorit band?
Varierar väl mellan medlemmarna. Jag personligen håller band som Bombanfall, Amebix, Discharge, Defiance, Avskum, Raw power, Bastard, Kaaos, Kansan uutiset, Neurosis, Discordance Axis och liknande varmt om hjärtat. Alldeles för månag bra band i världen för att nämnas här.

11. Vad tycker ni om dagens punkscen jämfört med 70/80talets?
Kan inte uttala mig så mycket om 70talet, och fan inte så mycket om 80talet heller eftersom jag kom med i skiten först i slutet av den dekaden, men då jag började intressera mig för punk/hc scenen runt 88 var det mindre folk, mindre band men mer spelningar och kanske bättre zines. Nu har ju hardcorescenen växt så mycket att de flesta inte ens vet vad som är hardcore och punk längre. Scenen hoppar också fram och tillbaks mellan att vara politiskt korrekt och att vara anti-politiskt korrekt numera på ett väldigt förvirrande sätt. Vet fan inte. Dagens punkscen börjar bli bättre, tom riktigt bra med mycket nya zines, skivbolag och grupper. Men vart är spelningarna?

12. Är dagens punkare för mesiga?
En del är, en del är inte.

13. Vad gör ni när ni inte spelar med Diskonto?
Jag jobbar för tillfället, och lär väl göra det ett tag till tills jag etablerat mig som akasseberättigad och kan syssla med vettigare saker än arbete. Pysslar lite med mitt zine, min distro och så också. Steffe har just avslutat ännu en ALU period, och trallar glatt in i sin säkert tionde KAS period i sitt liv. Spelar med bandet Unkinds också som snart kommer med både debutsingel och debut LP. Jonas tragglar med Aparat zine, med Aparat band & spelar på okonventionella instrument och Danne myglar väl till sig stålar från Stockholms universitet där han studerar filmvetenskap. Dellamorte lirar han väl med då och då också ja.

14. Några fina slutord?
Tja. Tack för intervjun. Lycka till med zine & sånt i framtiden. Om nån vill höra av sig till oss så skriv till mig (Martin Altemark, Gränby bilgata 18, 754 31 Uppsala). Köp våra skivor från mig, för jag är troligen billigast. Finns ocks wholesale priser eftersom vi själva sköter vår sverige distribution. Jaja. Hadetbra & Up the fucking punx!

TILLBAX TILL PSYCHO´S DISKONTO SIDA